De Route

"Een tocht van Bilzen, door de Belgische ardennen, het ruwe Luxemburg, de Franse Vogezen, het Duitse Schwarzwald, de hoge Zwitsere Alpen, de Italiaanse Apenijnen en glooiende Toscana tot in Rome."

Van Bilzen via de GR5 tot Trier

Op 9 april begint de reis in Munsterbilzen richting Kanne alwaar er ingepikt wordt op de alombekende GR5 die mij leidt door de Ardennen helemaal tot aan de grens met Luxemburg. Om daarna door Luxemburg te trekken tot bij Echternach waar de doorsteek gemaakt wordt tot de historische stad Trier. Dit eerste deel van de tocht bedraagt om en bij de 300km

Door Duitsland langs de Franse grens tot Zwitserland

Via de Saar-Hunsrücksteig loopt dit traject via Nonnweiler naar de alom oude 'Middelroute' die langs de Franse grens de Vogezen passeert en zo het uitgestrekte 'Zwarte Woud' intrekt. Na een traject van meer dan 575 km van noord naar zuid naar de Titisee en daarna van west naar oost via de Bodensee bereik ik Konstanz aan de Zwitsere grens. Ondertussen staat de zon al wat hoger, kregen alle bomen frisse groene bladeren en zijn we eind mei.

Over en door het prachtige Zwitserland

De oude pelgrimsroute 'Jacobsweg' leidt me eerst naar Einsiedeln. Daarna gaat het alleen maar in steigende lijn tot de Gotthard pas (2016m). Dit traject van 305km doorkruist het volledig Zwitserse land van noord naar Zuid. In Morcote wandel ik Italië binnen om aan het laatste maar langste deeltraject van mijn tocht te beginnen.

1000 km door Italië tot in Rome

Via veerboot bereik ik de E1 route die langs de Ticino rivier tot in Pavia loopt. In Pavia volg ik de historische 'Via Degli Abati' die de oversteek maakt naar de 'Via Francigena' in passo della Cisa. Vandaar leidt deze pelgrimsroute me via Lucca en Siena helemaal door Toscane tot mijn eindbesteming... Rome.